Detasare in Franta – diurna neimpozabila (speta)

Situatie: O societate intentioneaza sa acorde diurna externa (Franta), conform Legii 72/2022, unui salariat detasat pe o perioada de 3 luni. Salariatul are un salar de baza de 3000 lei. Care este tratamentul fiscal si cum se calculeaza aceste sume?

Solutie:

Conform art.71 din HG 518/1995, perioada pentru care se acorda diurna in valuta se determina in functie de mijlocul de transport folosit, avandu-se in vedere:

  1. momentul decolarii avionului, la plecarea in strainatate, si momentul aterizarii avionului, la sosirea in tara, de si pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a Romaniei;
  2. momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, atat la plecarea in strainatate, cat si la inapoierea in tara.

Pentru fractiunile de timp care nu insumeaza 24 de ore, diurna se acorda astfel: 50% pana la 12 ore si 100% pentru perioada care depaseste 12 ore.

Mai intai, societatea trebuie sa stabileasca diurna zilnica neimpozabila, iar rezultatul sa-l multiplice cu durata deplasarii.

Potrivit art.76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal, in vigoare incepand cu veniturile lunii mai a anului 2022, nu sunt venituri impozabile indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:

(i)in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat;

(ii)in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.

Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate.

De aici rezulta ca, daca suma reprezentand limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat raportata la numarul de zile lucratoare din luna:

– este mai mare decat suma reprezentand nivelul de 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutii publice, diurna neimpozabila este egala cu suma reprezentand 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutii publice;

– este mai mica decat suma reprezentand nivelul de 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutii publice, diurna neimpozabila este egala cu suma reprezentand 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat raportata la numarul de zile lucratoare din luna.

Prin urmare, incepand cu veniturile aferente lunii mai, diurna neimpozabila zilnica se stabileste efectuand doua calcule:

 2,5 x diurna stabilita pentru institutii publice;

  • salariul de baza brut prevazut in contractul individual de munca x 3 : numarul de zile lucratoare din luna in care are loc deplasarea.

Ulterior, se compara cele 2 rezultate si se acorda (ca suma neimpozabila) cuantumul cel mai mic.

Conform Anexei la HG 518/1995, diurna pentru institutii publice in cazul deplasarii in Franta este 35 Euro.

Primul calcul:

35 x 2,5 = 87,5 Euro

Luand in calcul un curs al euro de 5 lei, 87,5 Euro x 5 lei = 437,5 lei.

Cel de al doilea calcul:

3.000 lei x 3 = 9000 lei

Luna mai – 9.000 lei : 22 (22 reprezinta numarul  de zile lucratoare in luna mai)= 409,09 lei

Astfel, diurna neimpozabila in luna mai pentru deplasare in Franta a unui salariat cu salariu de baza de 3.000 lei = 409,09 lei/zi calendaristica de detasare intrucat aceasta suma este mai mica dintre cele doua plafoane.

Baza legala:

– Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr.227/2015, publicata in MO nr.688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;

– Codul de Procedura Fiscala (aprobat prin Legea nr.207/2015, publicata in MO nr.547 din23.07.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;

– Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (aprobate prin HG nr.1/2016).